Som jag sagt många gånger tidigare anser jag inte att utbildningsskalan skall betraktas som en skala utan som ett ”utbildningsinnehåll”. Det är inte någon ”utbildningstrappa” utan alla dess delar finns – i större eller mindre utsträckning med – från det ögonblick vi börjar inverka på hästen. Bara det att vi ger den unga hästen en arbetsform innebär det första steget i det samlande arbetet. Man måste se det på detta sätt för att kunna utbilda hästen på ett sätt så att alla dessa byggstenar logiskt fogas till varandra för att uppnå ett mål.

Man talar väldigt ofta teoretiskt om utbildningsskalan men efterföljandet i praktiken blir tämligen luddigt. Här skall bl.a. dressyrprogrammen – framför allt i lätt och medelsvår klass – vara uppbyggda efter detta och ge en vägledning i hästens och ryttarens utbildning. När det gäller det nuvarande kvalsystemet – som jag tog upp i mitt tidigare inlägg – motverkas verkligen detta. Det kan inte vara förenligt med den så omhuldade utbildningsskalan att ge intrycket att ett godkänt Msv B:4 program skulle ge en naturlig övergång till Msv A. Detta är en inkonsekvens som får allvarliga följder. Vi skapar en illusion hos ryttarna att de utför något som de ofta inte är i närheten av. Detta gäller speciellt skolorna och den därmed sammanhörande samlingen. Man måste vara noga med att man när man skapar regler också överblicka vad de kan få för konsekvenser för det stora sammanhanget. I dag får man intrycket att praktiska kortsiktiga åtgärder är viktigare än för sporten nödvändiga beslut.

Ett argument till varför det skrivs ut så få MsvB:5 klasser är att det blir så få startande. Tacka för det när det är så mycket lättare att rida MsvB:4 och det dessutom gäller som kval till MsvA. Men om MsvB:5 vore enda kvalklass kan man antaga att det är så många ryttare, som vill vidare till MsvA att de ställer krav på arrangörerna att skriva ut denna klass. Detta skulle också leda till att ryttarna tvingas att utbilda sina hästar på ett mera målmedvetet sätt. Det får inte heller vara arrangörernas ekonomi som styr hur sporten skall utvecklas. Om det finns problem med detta måste dessa lösas genom nära samverkan mellan arrangörerna och förbundet.

2 reaktioner på ”Utbildningsskalan ?

  1. Jag upplever snarare att 62 % är för låg kvalgräns. 64 % vore mer ”lagom”. Nu gäller 62 % i både MsvC för att rida MsvB, MsvB:4 & 5 för att få rida MsvA och i regional MsvA för att rida nationell klass.

    Mitt förslag är 64 % för att gå upp en klass och 62 % för att få gå från regional till nationell start.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s