Det finns mycket utöver det jag redan tagit upp att diskutera när det gäller kvalsystemet. För den seriöse domaren kan det vara ett problem.  När man dömer en klass som är kval till en högre nivå måste man ha detta i sitt medvetande. Man måste vara medveten om att resultatet kan kvala ett ekipage vidare. Då bör man tänka: anser jag att detta ekipage är moget för nästa nivå. Precis som man i uttagningstävlingarna till Breeders måste kunna säga att man anser att ett ekipage bör gå till semifinal. När vi nu talar om MsvB till MsvA blir detta i MsvB:4 ett problem eftersom svårighetgraderna ligger så långt ifrån varandra i de bägge klasserna. Ett ekipage kan vara mycket bra i MsvB:4 och motivera ett resultat på t.ex. 68%. Men det behöver därför inte vara moget att gå till MsvA. Men domaren får inte av den anledningen ta bort värdet av prestationen i den lättare klassen. Det innebär att man har kvalat ett ekipage till en klass som man anser att det inte är moget för. Var ligger domarens ansvar?

Det är inte bara de i programmet ingående rörelserna som skall räknas. Det finns också något vi kalla för ”samling”. Kravet på samling är betydligt högre i MsvA än i MsvB:4. Tyvärr ser man mycket ofta att domaren inte har tagit någon hänsyn till samlingen. Ekipage som rusar igenom programmet utan tekniska fel slår ofta dem som har ridit i ett välbalanserat och väl avvägt tempo. Kommentaren blir: ”mera energi önskvärd”. Resultatet av detta ser vi sedan i Msv A  – och här kan man jämställa MsvA med S:t Georges – där samlingen ofta är på lättklass nivå. Inte konstigt då att så många ekipage hamnar en bra bit under kvalprocenten. Detta problem kan man i någon mån undvika om MsvB:5 vore den enda kvalklassen. Detta är ett mycket bra kvalprogram genom att det innehåller rörelser och kombinationer som inte går att utföra godtagbart utan ett visst mått av samling i ett balanserat tempo.

Man kan ju också tänka sig att i MsvB:4 höja kvalprocenten till t.ex 64 eller 66 procent. Men eftersom denna klass har så litet med MsvA att göra löser det inte problemet. Eftersom det bara är en domare i dessa klasser skulle man kunna kräva att kvalprocenten uppnåtts vid tre tävlingar med olika domare.

En invändning man kan höra när det gäller förändringar av den här typen är att : då får vi alldeles för litet starter. Det kan hända att det blir så under en kort period. Men vilken är målsättningen med tävlandet på lätt och medelsvår nivå? Är det att finansiera möjligheten att ordna tävlingar eller är det att bibehålla en bra grundutbildning och skapa en tillväxt för sporten på hög nivå? Man måste ställa sig frågan hur de som införde detta system tänkte och om de överhuvudtaget insåg vad det skulle innebära.

2 reaktioner på ”Domare)(Kvalklass

  1. Kloka ord! Tacksam och stolt att jag fick förmånen att gå i din lära under min Strömsholmstid. Ser fram mot att läsa mer i din blogg.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s