Ett system som verkligen behöver granskas är tränarsystemet. Finns det överhuvudtaget något sådant system?  Nej, inte något som förtjänar namnet system. För här råder en flummighet och brist på organisation som är anmärkningsvärd. Detta gäller både  utbildning, klassificering och avancemang inom systemet.

Litet historik:  Det första initiativet till ett tränarsystem togs på 90-talet då SRF inbjöd till en mönstring. Ca 75 aspiranter anmälde sig och av dessa togs ett 20-tal ut för vidare utbildning. Dessa hade mycket gedigen grundutbildning och stor tävlingserfarenhet. Efter ett antal kurser anordnades examen innefattande såväl teori som praktik och muntlig framställning. Dessa blev de första B-tränarna. Detta ansågs då kräva för mycket och skulle producera för få tränare. Då beslöt man i stället att ”det var bättre att många kunde litet än att få kunde mycket”. Detta är ett helt ofattbart dumt och ologiskt beslut när det gäller att skapa en ny verksamhet. Det är detta vi idag får skörda frukterna av. Vad som hände var att man genom några få korta kurser skapade en mängd ”tränare” som man licensierade som C-tränare. Till en början behövde de inte ens göra någon examen. Det räckte att ha deltagit i tillräckligt många kurser. Så småningom insåg man att det behövdes någon form av kunskapskontroll och en form av ”examen” infördes. Under senare tid har kraven visserligen skärpts för denna kategori men genom brist i systemet har alla C-tränare, oavsett vilka system de passerat, samma kompetens. Genom att på så oklara grunder skapa denna kategori uppstod också en stor förvirring när det gällde förhållandet till gruppen ”Ridlärare”.  Många trodde nu att det var bättre att rida för en ”tränare” även om ridlärarna i de flesta fall hade en mycket mer gedigen utbildning. Det hade varit mera logiskt att kalla dessa C-tränare för ”aspiranter” och sedan låta dem genom resultat visa att de kunde licensieras.  När det sedan gäller att avancera inom systemet till B- och A-tränare finns det inte några godtagbara regler. Detta sker mycket godtyckligt.

Slutsats: Ett helt nytt system för tränarverksamheten måste skapas. Men hur?  Att vara tränare inom ridsporten kan inte jämföras med andra idrotter. Här arbetar vi i en i högsta grad kommersiell verksamhet –  en kombination av intresse för sporten och att driva en rörelse.  Att vara tränare är i dag ett yrke och inte en funktionärsverksamhet inom ridsportförbundet. Man kan då fråga sig vem som skall vara huvudman för tränarutbildningen. Det finns här många faktorer att ta hänsyn till. Utbildningen måste vara en yrkesutbildning i första hand inriktad på förmåga att utbilda och vidareutveckla både hästar och ryttare. Utbildningsmålet måste överensstämma med FEI:s regler vad gäller dressyrens målsättning och etiska regler. Att i dag tala om vidareutbildning av tränare när många av dem saknar grundutbildning är självbedrägeri. Många av de kurser som i dag är obligatoriska skulle vara värdefulla om de byggde på gedigna grundkunskaper men blir i dagens läge bara kosmetika. Det är ingen självklarhet för en tränare att få vara verksam inom ridsportförbundet utan att ha genomgått de kurser förbundet kräver. Men dessa får inte betraktas som någon form av grundutbildning utan skall bygga på en yrkesexamen. Man kan inte begära att SRF själv skall sköta hela denna grundutbildning. Den måste organiseras utanför förbundet. Mycket måste också krävas vad gäller den enskilde individens eget initiativ och egna insatser. Vad göra?

1. Tillsätt en kommitté bestående av representanter för både professionella tränare och förbundet samt några personer från framgångsrika länder som Tyskland och Holland.

2. Bestäm vem som skall vara huvudman för tränarsystemet.

3. Utarbeta ett genomtänkt och hållbart system.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s