Ofta får man frågan: ”Vad är egentligen klassisk dressyr?”  Det finns ett mycket enkelt svar på detta: Titta på Tinne Wilhelmson-Silfvén!  Tinne representerar verkligen vad detta innebär. Ett ekipage som utstrålar fullständig harmoni. Kommunikationen mellan ryttare och häst är så fin att ryttaren kan rida med i stort sett osynliga hjälper och hästen rör sig utan ansträngning i utmärkt balans. Det ligger ett intryck av självklarhet i  utförandet. Det är just detta som skall karaktärisera den klassiska dressyren och är den grund allting skall vila på. Att det sedan kan inträffa tillfälliga fel och att det alltid finns saker som kan förbättras har inte med saken att göra. Men själva idén om vad det egentligen handlar om måste alltid vara det viktigaste. Tinne är ett utmärkt exempel på detta!

4 reaktioner på ”Föredöme

  1. Absolut! Vill bara fråga om du vet om hästen är ”född” med dessa fantastiska rörelser, eller om det är något man kan rida fram? En begåvad häst/ryttare var oxå Totilas, som sedan fått så mycket skit på nätet för hur han rör sig. Edward Gal har ju efter Totilas ridit fram flera fina hästar som fått kritik för hur dom rör sig. Tinne har jag aldrig hört ett ont ord om och deras samspel är helt fantastiskt! Alla hästar som hon suttit på genom åren har varit en fröjd att se, men Anton har något speciellt!

    Gilla

    1. Det du här tar upp är ett stort och viktigt kapitel inom dressyren. Bara att definiera vad som är ”fantastiska rörelser” är inte lätt. Är det det som är vackert att se på eller är det det som överensstämmer med den standard som bestämts för olika faktorer? Man kan dock konstatera att de hästar du talar om är födda med dessa rörelsescheman. Sedan är det så att ryttare söker hästar som motsvarar deras individuella sätt att rida och som förväntas kunna tillfredsställa deras önskemål. Problemet är – som i Totilas fall – att bedöma var gränsen går mellan de hästar som uppfyller standarden och dem som inte riktigt gör det men bländar genom sina gångarter.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s