Jag har fått önskemål om några tips om hur man kan öva hörnpasseringar.

Det första man måste bestämma sig för är vilken linje man skall följa genom hörnet. Det kan – beroende på utbildningsnivån –  vara allt från en del av en tio- till en sex meters volt. För att ”fixera” linjen kan man till en början markera den med till exempel koner. Konerna skall bara användas för detta ändamål. De ska inte övertaga ryttarens inverkan utan bör avlägsnas så snart ryttaren är medveten om var hästen skall vara. Naturligtvis måste ryttaren vara klar över vilka hjälper som skall användas och hur de skall samverka. Här är det viktigt att man rider med de inre hjälperna mot de yttre. Ofta överbetonas den inre tygelns inverkan vilket medför att den kommer att ”bryta sig ur” samverkan med de övriga hjälperna. Den inre skänkelns framåtdrivande funktion kommer genom att den yttre tygeln hindrar den yttre bogen att falla ut och att den yttre skänkeln har samma funktion på bakdelen att skapa eftergift (böjning) i den inre sidan.

Det är bra att till att börja med skritta genom hörnet. Både ryttaren och hästen får då tid till att känna efter hur det fungerar och om något blir fel hinner man rätta till det.   När man så småningom börjar öva i övriga gångarter kan det vara nyttigt att i bland i hörnet göra en övergång till skritt. Hästen skall då bibehålla både form och linje. Man får då ett kvitto på om hästen är i balans och mellan hjälperna. Man bör också variera hur djupt ut i hörnet man skall rida. Och detta skall man ha bestämt innan man kommer dit. Det får inte vara något som ”bara blir”.

Detta är mycket viktiga övningar och som det inte räcker att göra en gång och så är det färdigt. Den här typen av ”noggrannhetsridning” måste alltid finnas med och det är sådant som måste nötas in. Det skall så småningom sitta så i ryggmärgen att man inte behöver tänka på det. När det fungerar så, känner man också omedelbart om något ”går fel”. Det är detta som kallas ”ryttarkänsel”. Innan ryttaren fått denna känsla är det tränarens uppgift att konstant uppmärksamma och kommentera detta. Man får t.ex inte tillåta ryttaren att rida en öppna efter en dålig hörnpassering.

Noggrannhet i all träning är den enda vägen till framgång!

 

Annons

7 reaktioner på ”Hörnpassering

  1. Som sagt hörnpasseringar kan man nog aldrig träna för mycket , tack Bosse för alla fina intressanta inlägg ! Och tack för alla års träning för dig !! Fortsätt skriva lika intressant och givande varje gång !

    Gilla

  2. Visserligen inte en kommentar till det egentliga inlägget, men jag undrar om du känner till hur man kan få tag på Ridlära? Jag har letat på diverse bokförsäljningssidor men om jag hittar titeln står det bara att den är slut. Vill gärna köpa ett ex och undrar om du känner till något om tillgång/distributionskanaler?
    Vänliga hälsningar Frida Olsson

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s