Ibland vet man inte vad man skall tro. Det ordnas massor av föreläsningar och clinics under rubriken ”hur skall vi göra för att få en frisk och hållbar häst?” På alla tävlingar finns en överdomare, som skall kontrollera nosgrimmor, bett och att hästen på framridningen inte rids på ett sätt, som kan betraktas som skadligt. Detta är mycket bra. Men samtidigt kan man på TV se ett program som ”Det stora hoppet” där helt okunniga och ofta ganska kraftiga och obalanserade pappor skall ges en snabbutbildning i vad man kallar ridning och i samband därmed hoppning. Vad man ser är hästar, som får släpa omkring på ryttare, som studsar i sadlarna och blir hängande i tyglarna och ibland med avfallning som följd. En annan liknande företeelse är ”Kändishoppet” på Friends arena. Motivationen för detta är att man skall visa att alla kan lära sig att rida. Detta är ett hån mot de ridskolor, som försöker att ge nya ryttare en riktig introduktion till hur man beter sig till häst. Här behövs ingen överdomare utan här kan man bete sig hur som helst. Var finns Ridsportförbundets synpunkter på detta och hur kan det motivera sin acceptans av denna typ av underhållning på den seriösa utbildningens bekostnad? Men man har väl som vanligt inte bestämt sig för i vilken sektion ansvaret för detta ligger.

10 reaktioner på ”Paradox

  1. Håller med Bosse! Har inte bestämt mig för hur jag skall förhålla mig till de här evenemangen, samtidigt som hästar är tåliga så länge som de blir vänligt omhändertagna. Jag har likställt det också med ridskolehästen som måste bära runt på både kleti o pleti under stor del av sitt liv, och känna sig nöjd med det. Så på det stora hela, för hästens del, tycker jag kanske det är ok. Däremot ser det lite farligt ut för ”gubbarna” som far till höger och vänster.

    Gilla

    1. Du har nog inte riktigt förstått andemeningen med detta inlägg. ”Gubbarna” struntar jag fullständigt i. Men de finns en hel yrkeskår, som genom seriöst arbete försöker förmedla att det inte är någon ”fast fix” att lära sig rida. Mot dessa är dessa program en ren förolämpning.

      Gilla

  2. Äntligen någon som kommenterar detta tragiska jippobetonade program. Är det bara för att roa och förlöjliga. Inte kan väl ridsporten tjäna på detta. Är det detta vi behöver?

    Hoppas det är fler som reagerar på detta tveksamma program.

    Fantastisk miljö, fina hästar och våra främsta företrädare för ridsporten medverkar och så gör man på detta viset.

    Torbjörn

    Gilla

  3. På en ridskola rider en nybörjare inte för svåra övningar på utebana. Så länge som ryttare är så obalanserade som i ”det stora hoppet” så är det mest skritt och mycket korta frekvenser av trav. Har mycket svårt att förstå att kända ridsportprofiler kan medverka i programmet. Borde vara självklart att sätta hästens välmående och ryttarens säkerhet i första hand!

    Gilla

  4. Ylva Odelberg: Det finns en anledning varför ridlärare är utbildade under flera år i att lära människor att rida. Med din syn på vad ridskolehästen ”måste göra” hela livet tyder bara på okunskap om hur ridskolor fungerar. Och att du nog missförstått hela poängen med inlägget.
    Det tar år att lära sig rida, och det vill vi på ridskolorna i Sverige förmedla till våra elever. Samtidigt visas program som dessa, som går emot i princip allt vi jobbar för. Det är, som Bosse skriver, ett hån, både mot oss som är utbildade yrkesmänniskor och mot ridskolorna och deras verksamhet.
    Mvh, Åsa Foglé, SRL II

    Gilla

  5. Håller med dig Bo!
    Ett hån mot seriösa ridskolor som måste förklara för okunniga föräldrar och vuxennybörjare varför det är så viktigt att inte hoppa över några steg i utbildningen. Ingen galopp eller hopp innan balansen finns i trav osv.
    Dessutom kan det kanske vara avskräckande att titta på om man funderar på att börja lära sig rida…

    Gilla

Lämna en kommentar