Utbildningsstrategi

Det har ofta påtalats att det vore önskvärt med mera samverkan mellan ridlärare, tränare och domare för att uppnå en bättre samsyn på hur deras verksamheter bedrivs. Nyckeln till detta ligger på ett djupare plan än vad man  tror. Det räcker inte med att ordna tillfälliga gemensamma sammankomster för dessa kategorier. Man måste börja på ett mycket tidigare stadium för att skapa denna enhetssyn.
Vid den domarresa till Frankfurt som vi ordnade i december förra året bad jag Christophe Hess att redogöra för det tyska utbildningssystemet. Jag skall i stora drag berätta vad som där framgick.              För att kunna bli tränare måste man först vara godkänd ridlärare. Vill man gå vidare och bli tränare skall man först genomgå en grundutbildning som tränare i samtliga grenar: dressyr, hoppning och fälttävlan. Först därefter kan man välja specialgren och bli auktoriserad tränare. För att sedan bli domare måste man först vara godkänd tränare inom sin gren. Detta system skapar från början en tillräckligt god grund för att uppnå ett bra slutresultat.  Här kör vi de olika utbildningarna på enkelspår hela vägen och de får aldrig någon naturlig sammankoppling. Varför inte öppna ögonen och sluta traska på i samma gamla spår? Det går ju att se sig om i världen och att ta efter system, som är mer effektiva och kvalitetsskapande än dem vi nu har. Detta är verkligen värt att ta upp till behandling.

 

4 reaktioner på ”

  1. Som vanligt har du goda ideer. Tycker det tyska systemet ar common sense. Det maste vara en koppling mellan ryttare, tranare och domare sa alla talar samma sprak.

    Gilla

    1. Marie! Eftersom jag inte vet vem Du är vet jag inte heller hur mycket insikt Du har i det som skedde, när jag för ganska många år sedan hade det ansvar Du beskriver. Jag kan bara säga att jag alltid talat för det jag skrivit om i bloggen. Men i ett kommittésamarbete är det kompromisserna som ger besluten. Jag vill inte alls friskriva mig från att ha delaktighet i vad som nu gäller men jag anser också att man efter så lång tid har all anledning att omvärdera och reformera i den här frågan.

      Gilla

Lämna en kommentar